Dzisiaj chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na zupę szczawiową. Wolę pozostawić go klarownym i nie zagęszczać serem, mąką ani surowym jajkiem. Ale gotowane jajko do dekoracji to inna sprawa. A bez niego zupa jest całkiem odpowiednia na post lub dietę wegetariańską!
Składniki
- bulion warzywny - 2 L
- marchew - 100 g
- ziemniaki - 350 g
- cebula - 120 g
- szczaw - 1 pęczek
- pietruszka - 0.5 pęczek
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Zagotuj bulion warzywny, Wyślij do niego pokrojone ziemniaki i gotuj przez 20 minut.
Dodaj do ziemniaków pieczeń, posiekany szczaw i natkę pietruszki. Ponownie zagotuj wszystko i gotuj przez kolejne 3-5 minut.
Dopraw zupę do smaku i pozostaw pod przykryciem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy