Co może być smaczniejszego niż miska aromatycznej zupy grochowej? Dziś proponuję ugotować go z kiełbasą. Zwykle używam kilku rodzajów kiełbas i kiełbas, aby danie było ciekawsze i grubsze. Ich zakres i ilość można dostosować do własnych upodobań.
Składniki
- wędzona kiełbasa - 300 g
- gotowana kiełbasa - 200 g
- groszek (suchy) – 1 szklanka
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- szczypiorek - 2 stem
- Olej roślinny - 3 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - do smaku
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz groszek i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój ziemniaki, oba rodzaje kiełbasy, zieloną i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Do garnka z groszkiem dodaj ziemniaki, smażone, wędzone i gotowane kiełbaski. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Wyciśnij czosnek przez prasę, sól, pieprz, posyp posiekaną zieloną cebulą i wyłącz.
Zaparz gotową zupę grochową pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut.