pierwsze dania 22.01.2022

zupa grochowa "domowa"

1 godz. 30 min.
6 porcji
Zupa grochowa
mayamo, stock.adobe.com
0

Co może być smaczniejszego niż miska aromatycznej zupy grochowej? Dziś proponuję ugotować go z kiełbasą. Zwykle używam kilku rodzajów kiełbas i kiełbas, aby danie było ciekawsze i grubsze. Ich zakres i ilość można dostosować do własnych upodobań.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze spłucz groszek i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.

Zmień wodę, dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Pokrój ziemniaki, oba rodzaje kiełbasy, zieloną i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Do garnka z groszkiem dodaj ziemniaki, smażone, wędzone i gotowane kiełbaski. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Wyciśnij czosnek przez prasę, sól, pieprz, posyp posiekaną zieloną cebulą i wyłącz.

Zaparz gotową zupę grochową pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy