Kontynuując temat aromatycznych potraw przy ognisku, chcę podzielić się z wami wspaniałym przepisem na kebab z indyka w kefirze. Pod wpływem środowiska kwasu mlekowego mięso szybko mięknie. Z tego powodu nie radzę marynować go dłużej niż określony czas.
Składniki
- Indyk (filet) – 1 kg
- kefir - 1 szkło
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z indyka w drobną kostkę i włóż do miski.
Dodaj sól, przyprawy, kefir i dobrze wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.
Wyjmij mięso z lodówki i podgrzewaj w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Wsuń kawałki indyka na przygotowane szaszłyki i smaż przez 15-20 minut na grillu nad siwymi węglami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy