Dziś proponuję zrobić jasne włoskie risotto z kurczakiem i warzywami. To świetne danie dla całej rodziny na lunch lub obfity obiad! Przepis jest prosty i sprawdzony przez lata, poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Składniki
- ryż (dla risotto) – 350 g
- rosół z kurczaka - 700 ml
- filet z kurczaka - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- marchew - 2 szt.
- papryka - 2 szt.
- pomidory - 2 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- Ghee - 2 art.
- parmezan - 50 G
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- włoskie zioła - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki i usmaż na roztopionym maśle.
Pokrój cebulę, marchewkę, paprykę i pomidory.
Na patelni z wysokimi ściankami na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekany czosnek, dodaj cebulę, marchewkę i paprykę, wymieszaj. Smaż, aż cebula będzie miękka.
Dodaj ryż na patelnię do warzyw, wymieszaj. Zacznij wlewać bulion w małych porcjach. Sól do smaku i kontynuuj duszenie, aż ryż się ugotuje (bulion powinien całkowicie odparować).
Dodaj kurczaka i pokrojone pomidory do ryżu, dopraw włoskimi ziołami. Dusić przez kolejne 5 minut.
Podawaj gotowe risotto z kurczakiem i warzywami, posypane startym parmezanem i ziołami.