Manti to popularne danie kuchni azjatyckiej, przypominające znane nam pierogi, ale gotowane na parze. Spróbuj zrobić domowe manti z mieloną wołowiną, a może staną się twoją ulubioną ucztą.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- woda (ciepły) – 250 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
- masło (do smarowania podwójnego kotła) – 40 g
- mielona wołowina - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- woda (zimna) – 150 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie.
Dodaj ciepłą wodę, sól i zagniataj ciasne ciasto.
Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mięso mielone, cebulę, sól, mielony pieprz i wodę. Mieszaj widelcem, aż będzie gładka.
Uformuj ciasto w kiełbaski, pokrój na kawałki o jednakowych rozmiarach.
Każdy rozwałkuj wałkiem do ciasta w cienką tortillę wielkości dłoni.
Połóż trochę mięsa mielonego na środku, połącz przeciwległe krawędzie na górze. Uformuj uformowane uszy parami, nadając kształt łodzi.
Posmaruj ruszt do gotowania na parze masłem, ułóż Manti i gotuj na parze przez 40 minut.
Ostrożnie ułóż gotowe manti na talerzu i podawaj na gorąco.