Marynaty do kebabów mogą się różnić. Często są przygotowywane z cebulą, różnymi sosami, produktami mlecznymi i sokami. Podobał mi się przepis na szaszłyki wieprzowe na kefirze i wodzie mineralnej. Mięso szybko marynowane, okazało się soczyste i miękkie.
Składniki
- wieprzowina - 2 kg
- kefir - 400 ml
- woda mineralna - 400 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i włóż do miski.
Dodaj sól, cukier, przyprawy i dobrze wymieszaj, ugniatając każdy kawałek rękami. Przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Wlej kefir i wodę mineralną do miski, ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki na 6 godzin.
Połóż mięso na szaszłykach i smaż na grillu przez 20 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy