Zaskocz rodzinę oryginalnym śniadaniem: zrób zapiekankę z twarogu z jagodami i lawendą. Każdy pokocha niezwykły deser o pysznym smaku. Możesz ozdobić go świeżymi jagodami, polewą czekoladową lub jasnymi posypkami.
Składniki
- twaróg - 600 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- Manka - 3 art.
- mleko - 100 ml
- Lawenda (sucha) – 1 łyżeczka
- Borówka - 1 szkło
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - pół szklanki
- Sol - 0,25 łyżeczka
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij lawendę mlekiem i nalegaj 5 godzin.
Pachnące mleko przecedzić przez sito lub podwójną warstwę gazy.
Zmiel jagody za pomocą blendera zanurzeniowego i przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki.
Zmiel twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego.
Lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Połącz twaróg, mleko lawendowe, esencję waniliową, jajka, semolinę i puree z jagód. Powstałą masę należy odstawić na 8-10 minut.
Posmaruj formę masłem, ułóż ciasto twarogowe i spłaszcz.
Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy