dania główne 20.07.2023

pstrąg na grillu na ruszcie

20 min
2 porcje
Pstrąg na grillu na ruszcie
Nadia Kowalska, stock.adobe.com
0

Planujesz piknik? Zamiast mięsa ugotuj rybę. Aby na pewno wszystkim gościom spodobało się danie, upiecz pstrąga na grillu. Nie musisz mieć umiejętności kulinarnych ani używać specjalnych produktów. Opowiadam bardzo prosty przepis.

Składniki

  • pstrąg (500-600g) – 1 tusza
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pstrąg przygotuj: usuń łuski, wypatrosz i spłucz.

Osusz rybę ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem, posmaruj olejem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Połóż pstrąga na wysmarowanym ruszcie i smaż na grillu przez 5-7 minut z każdej strony.

Skrop gotową rybę sokiem z cytryny i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy