dania główne 28.11.2022

risotto z małżami

40 min
4 porcje
Risotto z małżami
Vladislav Chusov, stock.adobe.com
0

Risotto jest również wielopłaszczyznowe, podobnie jak cała klasyczna włoska kuchnia. Ze wszystkich rodzajów risotto z owocami morza najbardziej podoba mi się to danie z małżami - to one nadają ryżowi jasny śródziemnomorski smak. Proponuję go dziś i ugotować.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiażdż czosnek nożem i usmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie usuń goździki.

Drobno posiekaj cebulę, dodaj na patelnię do oleju, gdzie był czosnek, smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj ryż do cebuli, smaż przez 5 minut, ciągle mieszając.

Wlej wino i pozwól mu odparować. Następnie dopraw do smaku włoskimi ziołami.

Stopniowo wprowadzaj bulion z kurczaka w małych porcjach. Gotuj ryż z bulionem na małym ogniu, aż ryż się ugotuje.

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, dodaj Większość do ryżu, zostaw trochę do podania. Wymieszaj i sól do smaku.

Wstępnie rozmrożone małże Dodaj do ryżu, Duś wszystko trochę na małym ogniu.

Podawaj gotowe risotto posypane parmezanem i zmiażdżone świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy