Risotto jest również wielopłaszczyznowe, podobnie jak cała klasyczna włoska kuchnia. Ze wszystkich rodzajów risotto z owocami morza najbardziej podoba mi się to danie z małżami - to one nadają ryżowi jasny śródziemnomorski smak. Proponuję go dziś i ugotować.
Składniki
- małże (gotowane lody) – 300 g
- rosół z kurczaka - 500 ml
- ryż - 200 g
- wino (biały suchy) – 150 ml
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan - 70 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól morska - do smaku
- włoskie zioła - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiażdż czosnek nożem i usmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie usuń goździki.
Drobno posiekaj cebulę, dodaj na patelnię do oleju, gdzie był czosnek, smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj ryż do cebuli, smaż przez 5 minut, ciągle mieszając.
Wlej wino i pozwól mu odparować. Następnie dopraw do smaku włoskimi ziołami.
Stopniowo wprowadzaj bulion z kurczaka w małych porcjach. Gotuj ryż z bulionem na małym ogniu, aż ryż się ugotuje.
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, dodaj Większość do ryżu, zostaw trochę do podania. Wymieszaj i sól do smaku.
Wstępnie rozmrożone małże Dodaj do ryżu, Duś wszystko trochę na małym ogniu.
Podawaj gotowe risotto posypane parmezanem i zmiażdżone świeżo zmielonym czarnym pieprzem.