W tym przepisie klopsiki są duszone w mieszance śmietany i bulionu mięsnego, dzięki czemu są bardzo miękkie i delikatne. Aby uzyskać smak i aromat, dodaj zioła i przyprawy. Jeśli chcesz grubszą wersję, możesz dodać trochę masła.
Składniki
- mięso mielone - 800 g
- papryka - 0,5 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- pomidory - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- śmietana - 7 art.
- bulion mięsny - 1 szklanka
- Zieleń - 0,5 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj wszystkie warzywa i gotuj na wolnym ogniu do miękkości z odrobiną wody na nieprzywierającej patelni.
Pozwól warzywom trochę ostygnąć, wymieszaj je z mięsem mielonym i dopraw do smaku. Uformuj klopsiki.
Podgrzej szklankę bulionu na patelni i wyślij do niej klopsiki. Dusić przez 20 minut pod pokrywką.
Dodaj śmietanę i posiekane zioła, delikatnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Jeśli potrzebujesz gęstego sosu, dodaj mąkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy