Zbliża się pora lunchu i nadal nie zdecydowałeś, co ugotować? Proponuję dziś ugotować kotlety cielęce! Apetyczne danie można uzupełnić sałatką ze świeżych warzyw, kiszoną kapustą lub piklami.
Składniki
- Cielęcina (polędwica) – 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 4 art.
- pestki dyni - 2 art.
- bułka tarta - 80 g
- Olej roślinny - 70 ml
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cielęcinę opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na kawałki o grubości około 1 centymetra.
Pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach.
Sól i pieprz powstałe półfabrykaty.
Jajka lekko ubij solą, pieprzem i kurkumą.
Nasiona dyni suszyć na patelni przez 2-3 minuty i wsypać do mieszanki jajecznej.
Wlej mąkę na szeroki talerz.
Cielęcinę obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście jajecznym, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy