dania główne 22.01.2022

klasyczny hiszpański omlet z szynką

30 min
4 porcje
Klasyczny hiszpański omlet z szynką
Studio Gi, stock.adobe.com
0

Klasyczny hiszpański omlet składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. W przeciwieństwie do naszych zwykłych przepisów, mleko lub śmietana nie są w nim używane. Omlet jest bujny i wysoki dzięki skrobi, która jest bardzo bogata w ziemniaki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski.

Pokrój szynkę i obraną cebulę.

Jajka wymieszać z solą i mielonym pieprzem, lekko ubić widelcem.

Sól, pieprz słomki ziemniaczane i umieść na rozgrzanej patelni z olejem. Gotuj przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj cebulę, szynkę i smaż przez kolejne 4 minuty.

Wlej mieszaninę jajek, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut pod przykryciem.

Ostrożnie odwróć omlet na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy