Klasyczny hiszpański omlet składa się z ziemniaków, cebuli i jajek. W przeciwieństwie do naszych zwykłych przepisów, mleko lub śmietana nie są w nim używane. Omlet jest bujny i wysoki dzięki skrobi, która jest bardzo bogata w ziemniaki.
Składniki
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 4 kawałki
- szynka - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski.
Pokrój szynkę i obraną cebulę.
Jajka wymieszać z solą i mielonym pieprzem, lekko ubić widelcem.
Sól, pieprz słomki ziemniaczane i umieść na rozgrzanej patelni z olejem. Gotuj przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cebulę, szynkę i smaż przez kolejne 4 minuty.
Wlej mieszaninę jajek, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut pod przykryciem.
Ostrożnie odwróć omlet na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy