dania główne 22.01.2022

Indyk pieczony w całości na poduszce cebulowej

2 godz. 15 min.
10 porcji
Indyk pieczony w całości na cebulowej poduszce
fortyforks, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie w Święto Dziękczynienia Amerykanie gotują dużego indyka w piekarniku. Takie danie jest idealne na każde inne wakacje, jeśli w domu gromadzi się wielu gości. Najłatwiej jest ugotować go na poduszce cebulowej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz indyka i osusz ręcznikami papierowymi.

Obierz fioletową cebulę i pokrój na duże kawałki.

Ząbki czosnku obierz i lekko zmiażdż rękojeścią noża.

Natrzyj indyka solą, posmaruj musztardą i oliwą z oliwek. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1,5-2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, grubo ułóż kawałki cebuli, dodaj ząbki czosnku.

Połóż indyka na poduszce cebulowej i włóż do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.

Delikatnie odwróć indyka na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 45-60 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy