Tradycyjnie w Święto Dziękczynienia Amerykanie gotują dużego indyka w piekarniku. Takie danie jest idealne na każde inne wakacje, jeśli w domu gromadzi się wielu gości. Najłatwiej jest ugotować go na poduszce cebulowej!
Składniki
- Indyk (2,5-3 kg) – 1 tusza
- cebula fioletowa (duży) – 3 kawałki
- czosnek - 6 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- musztarda - 1 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz indyka i osusz ręcznikami papierowymi.
Obierz fioletową cebulę i pokrój na duże kawałki.
Ząbki czosnku obierz i lekko zmiażdż rękojeścią noża.
Natrzyj indyka solą, posmaruj musztardą i oliwą z oliwek. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1,5-2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, grubo ułóż kawałki cebuli, dodaj ząbki czosnku.
Połóż indyka na poduszce cebulowej i włóż do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Delikatnie odwróć indyka na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 45-60 minut.