Taką zupę grochową wolę robić wiosną i latem, kiedy w sprzedaży są świeże rzodkiewki sezonowe. Można go podawać nawet na zimno-okazuje się bardzo lekkie i orzeźwiające, ale jednocześnie satysfakcjonujące danie.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- zielony groszek - 300 g
- woda - 1.5 l
- rzodkiewka - 200 g
- Zieleń - 0.5 pęczek
- por - 1 rzecz
- śmietana - 200 ml
- ziemniaki - 2 kawałki
- ogórki - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj filet z kurczaka do miękkości i odłóż na bok na inne potrawy.
Odcedź bulion, dodaj do niego ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Dodaj groszek i posiekane pory i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zmiel masę blenderem i dopraw do smaku. Doprowadź do pożądanej konsystencji ciepłą śmietaną.
Drobno posiekaj warzywa, ogórek i rzodkiewki i dodaj do zupy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy