Pomimo skromnych rozmiarów i niezwykłej goryczki brukselka to wciąż kapusta. I można go bezpiecznie stosować w zupach i innych potrawach. Na przykład proponuję dodać go do klasycznego ukraińskiego barszczu.
Składniki
- wołowina - 300 g
- ziemniaki - 300 g
- brukselka - 250 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- Burak - 1 rzecz
- Zieleń - 0.5 pęczek
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- pasta pomidorowa - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj wołowinę i odcedź bulion.
Do gotującego się bulionu wyślij gotowane ziemniaki i starte buraki.
Podsmaż cebulę z marchewką do miękkości, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 7 minut.
Brukselkę pokrój losowo.
Gdy ziemniaki są w połowie ugotowane, dodaj pieczeń i kapustę.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut, aż będzie gotowe. Kilka minut przed końcem dodaj przyprawy i posiekane zioła.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy