Każda gospodyni ma swój przepis na służbie, który pomaga we właściwych sytuacjach. Dla mnie to zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i szpinakiem. Przygotowanie jest proste, okazuje się smaczne i bardzo przydatne.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- pieczarki - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- szpinak - 100 g
- mleko - 1 szklanka
- ser topiony - 2 kawałki
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 50 g
- oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki w mundurach do miękkości, ostudź i obierz.
Pokrój topiony ser, ziemniaki, pieczarki i obraną cebulę.
Szpinak opłucz, strząśnij nadmiar wody i rozerwij rękami.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W osobnym pojemniku ubij jajka z mlekiem.
Dodaj sól, mielony pieprz i stopiony ser.
Połącz ziemniaki, smażone pieczarki i szpinak.
Włóż masę do formy wysmarowanej oliwą z oliwek i wyślij na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W zależności od grubości warstwy i funkcji piekarnika czas może się nieznacznie różnić.