dania główne 22.01.2022

pieczony schab w piekarniku

2 godz. 15 min.
8 porcji
Pieczony schab w piekarniku
Slawomir Fajer, stock.adobe.com
0

Na święta zawsze przygotowuję swoje charakterystyczne danie-schab pieczony w piekarniku. Radzę spróbować tego pysznego przysmaku. Co więcej, nie ma trudności w przygotowaniu. Dzielę się przepisem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i lekko osusz ręcznikami papierowymi.

Zetrzyj sól, koper włoski, mielony cynamon, czarną i pachnącą paprykę w moździerzu.

Dodaj miód, oliwę z oliwek, mielony czosnek, ziarnistą musztardę i sos sojowy.

Obficie posmaruj wieprzowinę tą marynatą, zawiąż mocno sznurkiem do gotowania, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Uwolnij mięso z folii, zawiń w folię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.

Ostrożnie rozłóż folię, zmniejsz ogień do 160 stopni i gotuj polędwicę przez kolejne 30 minut.

Przed podaniem pokrój wieprzowinę w cienkie plasterki i posyp rozmarynem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy