Na święta zawsze przygotowuję swoje charakterystyczne danie-schab pieczony w piekarniku. Radzę spróbować tego pysznego przysmaku. Co więcej, nie ma trudności w przygotowaniu. Dzielę się przepisem!
Składniki
- wieprzowina (schab) – 1,5 kg
- sos sojowy - 2 art.
- miód - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ziarnista musztarda - 2 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielony koper włoski - 0,5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- sól morska (duży) – 1 art.
- rozmaryn (do podania) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i lekko osusz ręcznikami papierowymi.
Zetrzyj sól, koper włoski, mielony cynamon, czarną i pachnącą paprykę w moździerzu.
Dodaj miód, oliwę z oliwek, mielony czosnek, ziarnistą musztardę i sos sojowy.
Obficie posmaruj wieprzowinę tą marynatą, zawiąż mocno sznurkiem do gotowania, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Uwolnij mięso z folii, zawiń w folię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.
Ostrożnie rozłóż folię, zmniejsz ogień do 160 stopni i gotuj polędwicę przez kolejne 30 minut.
Przed podaniem pokrój wieprzowinę w cienkie plasterki i posyp rozmarynem.