Kiedy nie ma ochoty bawić się białą kapustą przez długi czas, gotuję gołąbki z kapusty pekińskiej. Bez kłopotów: liście można łatwo usunąć i zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Przecinam zbyt duże na pół, w przeciwnym razie gołąbki są gigantyczne. I smakują jeszcze lepiej!
Składniki
- kapusta Pekińska (duży) – 1 Kochan
- bulion mięsny - 700 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie - 3 groszek
- sok pomidorowy - 1 szkło
- sól - 1 łyżeczka
- mielona wieprzowina - 350 g
- okrągły ryż - 1 szklanka
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kapustę pekińską na liście i przenieś je do szerokiego garnka z wrzącą wodą na 5 minut.
Wyjmij liście z patelni, ostudź i w razie potrzeby ubij szorstkie części młotkiem.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Obierz cebulę i pokrój, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni z olejem na złoty kolor.
Wybierz połowę smażenia do nadzienia, do reszty dodaj sok pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i bulion mięsny. Gotuj przez 10 minut i sól.
W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, sól i mielony pieprz.
Umieść nadzienie na krawędzi arkusza i ostrożnie zwiń je kopertą. Powtórz kroki z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
Wlać smażony pomidor, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.