To danie okazuje się tak smaczne, że po prostu nie będzie można przestać! Kotlety są marynowane w mieszance keczupu i musztardy, co dodaje pikanterii i zdrowo zmiękcza mięso. Przyprawy można również dodać do bułki tartej.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 450 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 1 szklanka
- Olej roślinny - 2 art.
- ketchup - 3 art.
- musztarda (ostra) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości 1,5 centymetra.
Dobrze ubij każdy kawałek z obu stron, soli i pieprzu.
Wymieszaj musztardę, keczup i czosnek przepuszczony przez prasę.
Posmaruj kotlety powstałą mieszanką i pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.
Ubij jajka mąką, mielonym pieprzem i solą.
Ułóż bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.
Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.