Najdelikatniejsze i najdelikatniejsze gołąbki pochodzą z kapusty włoskiej. Jest dosłownie stworzony do tego dania. Nie trzeba długo gotować na parze i bić liści młotkiem. Wystarczy zanurzyć je we wrzącej wodzie na kilka minut i gotowe!
Składniki
- kapusta włoska - 1 Kochan
- bulion mięsny - 800 ml
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- śmietana - 200 g
- sól - do smaku
- mielona wieprzowina - 350 g
- ryż - 1 szklanka
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Olej roślinny - 40 ml
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij liście kapusty. Zanurz je na 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie, aby zmiękły.
Połóż liście na ręczniku papierowym i pozostaw do ostygnięcia.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
Połącz mięso mielone, ryż, smażenie, jajko, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze zagnieść masę rękami.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi arkusza i zwiń kopertę. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
Dodaj śmietanę, wrzącą wodę, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Dusić przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pozostaw gotowe gołąbki pod pokrywką w wyłączonym rondlu na 15 minut, aby się zaparzyły.