dania główne 22.01.2022

Gołąbki z kapusty włoskiej

1 godz. 30 min.
8 porcji
Gołąbki z kapusty włoskiej
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Najdelikatniejsze i najdelikatniejsze gołąbki pochodzą z kapusty włoskiej. Jest dosłownie stworzony do tego dania. Nie trzeba długo gotować na parze i bić liści młotkiem. Wystarczy zanurzyć je we wrzącej wodzie na kilka minut i gotowe!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij liście kapusty. Zanurz je na 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie, aby zmiękły.

Połóż liście na ręczniku papierowym i pozostaw do ostygnięcia.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.

Połącz mięso mielone, ryż, smażenie, jajko, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze zagnieść masę rękami.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi arkusza i zwiń kopertę. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

Dodaj śmietanę, wrzącą wodę, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Dusić przez 1 godzinę na małym ogniu.

Pozostaw gotowe gołąbki pod pokrywką w wyłączonym rondlu na 15 minut, aby się zaparzyły.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy