Ryba drapieżna słynie z niezwykle smacznego i delikatnego fileta, braku kości i niskiej zawartości kalorii. Jeśli planujesz uroczyste wydarzenie, ugotuj okonia morskiego na grillu na ruszcie. Wyśmienite danie będzie w centrum uwagi.
Składniki
- okoń morski - 2 tusze
- cytryna - 1 rzecz
- rozmaryn - 2 gałązki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
- sól morska - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj tusze okonia morskiego: usuń łuski, usuń wnętrzności i skrzela, spłucz.
Osusz rybę ręcznikiem papierowym, przetrzyj mieszanką soli i przypraw, posmaruj olejem.
Włóż gałązkę rozmarynu i cytrynę pokrojoną w plasterki do brzucha. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Połóż rybę na wysmarowanym ruszcie i gotuj na grillu przez 20-25 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy