Musisz szybko ugotować obiad, a w lodówce tylko ser i mleko? Na ratunek przyjdzie prosty przepis na zapiekankę z makaronem i serem. Co więcej, możesz użyć makaronu nawet tych, które pozostały po wczorajszej kolacji.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na głębokiej patelni roztop masło.
Dodaj gałkę muszkatołową, mąkę i smaż przez 2 minuty.
Wlej ciepłe mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Zagotuj wodę, dodaj sól, makaron i gotuj do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Posmaruj formę oliwą z oliwek, włóż makaron i polej sosem mleczno-mącznym.
Zetrzyj ser i posyp równomiernie warstwą makaronu. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Posyp gotowe danie mieloną papryką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy