W rzeczywistości jęczmień perłowy jest dość trudny do ugotowania w zwykłym garnku. O wiele łatwiej jest to zrobić w powolnej kuchence. Dzielę się sprawdzonym przepisem na owsiankę perłową z pieczarkami. Danie okazuje się bardzo smaczne!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jęczmień perłowy i zalej zimną wodą przez 5 godzin.
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Włącz program "SMAŻENIE" na powolnej kuchence, dodaj masło i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Wlej umytą jęczmień jęczmienny, wlej ciepłą wodę, sól i zamknij pokrywkę. Włącz tryb "owsianka"na 40 minut.
Po sygnale włącz tryb "podgrzewania" na 10 minut.
Ułóż gotową owsiankę na talerzach i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy