pierwsze dania 22.01.2022

klasyczna zupa grochowa

1 godz. 50 min.
6 porcji
Klasyczna zupa grochowa
Arkadiusz Fajer, stock.adobe.com
0

Jedną z najpopularniejszych pierwszych potraw można bezpiecznie nazwać zupą grochową. Dzisiaj z przyjemnością podzielę się z wami klasycznym przepisem na tę cudowną ucztę. Nawet początkująca gospodyni z łatwością poradzi sobie z zadaniem. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i zacznij!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Groszek dokładnie spłucz i namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny.

Pokrój wieprzowinę, żeberka, obraną cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Ponownie opłucz groszek, wlej do garnka ze świeżą wodą i zagotuj.

Dodaj wieprzowinę, liść laurowy i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Posiekaną cebulę z marchewką smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj żeberka wieprzowe, włoskie zioła i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.

Wrzuć pieczeń z żeberkami do garnka, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.

Sól, pieprz i zdejmij z ognia. Zaparz gotową zupę grochową pod przykryciem przez 20 minut.

Podczas serwowania dodaj trochę świeżych ziół do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy