Jedną z najpopularniejszych pierwszych potraw można bezpiecznie nazwać zupą grochową. Dzisiaj z przyjemnością podzielę się z wami klasycznym przepisem na tę cudowną ucztę. Nawet początkująca gospodyni z łatwością poradzi sobie z zadaniem. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i zacznij!
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 300 g
- żeberka wieprzowe (wędzone) – 300 g
- groszek (kłuty) – 250 g
- ziemniaki - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- liść laurowy - 1 rzecz
- włoskie zioła - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Zieleń (różna) – kilka gałązek
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Groszek dokładnie spłucz i namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Pokrój wieprzowinę, żeberka, obraną cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Ponownie opłucz groszek, wlej do garnka ze świeżą wodą i zagotuj.
Dodaj wieprzowinę, liść laurowy i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Posiekaną cebulę z marchewką smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj żeberka wieprzowe, włoskie zioła i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.
Wrzuć pieczeń z żeberkami do garnka, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia. Zaparz gotową zupę grochową pod przykryciem przez 20 minut.
Podczas serwowania dodaj trochę świeżych ziół do talerza.