pierwsze dania 22.01.2022

buraczek z wierzchołkami

35 min
4 porcje
Burak z wierzchołkami
ira1609, stock.adobe.com
0

Na próżno wyrzucamy buraki, ponieważ można z nich zrobić bardzo smaczny burak. Oczywiście głównym składnikiem dania są czerwone buraki, ale powiązane produkty również odgrywają ważną rolę.

Składniki

  • Burak (czerwony) – 300 g
  • ziemniaki - 2 kawałki
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • buraki - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • sól - do smaku
  • woda (oczyszczona) – 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz buraki i gotuj ze skórką do miękkości.

Pokrój buraki, marchewki, obrane ziemniaki, cebulę i buraki.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Zagotuj wodę, dodaj ziemniaki, marchewkę, smażenie i liść laurowy. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Dodaj wierzchołki i buraki zmieszane z sokiem z cytryny. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 7 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw do zaparzenia pod przykryciem na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy