Zupa kharcho to duma kuchni narodowej Gruzji. Punktem kulminacyjnym tego przepisu na pikantne i bogate pierwsze danie jest brak ziemniaków, ale sos śliwkowy tkemali i orzechy włoskie w kompozycji nadają potrawie jasny pikantny smak.
Składniki
- wołowina - 500 g
- woda - 3 L
- ryż - 150 g
- orzechy włoskie - 150 g
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 5 ząbki
- Zieleń (kolendra, bazylia) – 1 pęczek
- Olej roślinny - 2 art.
- pasta pomidorowa - 1 art. l
- sos tkemali - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- mielona czerwona papryka - do smaku
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- liść laurowy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, zalej wodą i zagotuj na dużym ogniu. Następnie usuń piankę, dodaj 1 drobno posiekaną cebulę, sól i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 2 godzin).
Po ugotowaniu wołowiny oddziel mięso od kości, pokrój na kawałki i zanurz z powrotem w bulionie. Ryż opłucz, Dodaj do bulionu i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut.
Podsmaż drugą drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut,a następnie dodaj do bulionu smażone i posiekane orzechy. Wprowadź sos tkemali.
Dopraw zupę sosem z liści laurowych, chmielu suneli, solą i pieprzem do smaku. Gotuj Kharcho na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut.
Kilka minut przed ugotowaniem dodaj posiekany czosnek do zupy, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez 15 minut.
Podawaj gotową gruzińską zupę kharcho posypaną drobno posiekanymi ziołami.