Taka niezwykła zupa puree jest przygotowywana z kukurydzy w puszkach lub mrożonej. Jednak latem możesz wziąć całe kolby, ugotować je w słonej wodzie i odciąć ziarna. Wszystkie trzy opcje mają prawo do życia!
Składniki
- kukurydza - 500 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- śmietana (20%) – 0.5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i smaż na oliwie z oliwek, aż będzie miękka.
Dodaj startą marchewkę i kukurydzę, wymieszaj i przykryj wodą lub bulionem. Potrzebujesz około 1,5-2 litrów.
Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj zupę przez 15-20 minut, a następnie zmiel blenderem.
Wlej śmietanę, wymieszaj zupę i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy