Kharcho to tradycyjna gruzińska zupa wołowa. Niewiele osób wie, że wegetariańska wersja tego dania jest nie tylko łatwiejsza dla organizmu, ale także nie jest gorsza pod względem smaku od klasycznej wersji gotowania.
Składniki
- ziemniaki - 400 g
- ryż - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 2 kawałki
- czosnek (ząbek) – 4 kawałki
- pasta pomidorowa - 3 art. l
- olej słonecznikowy - 4 art. l
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść wodę na ogniu. Wrzuć do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i umyty ryż. Sól i gotuj przez 10-15 minut. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Połóż na nim posiekany czosnek i cebulę. Piecz przez 3-5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, chmiel suneli, paprykę i marchewkę. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.
Wlej zawartość patelni do rondla, dodaj liść laurowy i zioła. Gotuj przez kilka minut. Pozostaw zupę na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy