Nie wiesz, co ugotować na lunch? Ugotuj zupę z indykiem i gnocchi. Dorośli i dzieci jedzą taką ucztę z dużym apetytem, a przygotowanie jej jest bardzo proste. Przepis dodaje wiele warzyw, więc zupa jest również przydatna.
Składniki
- pierś z indyka - 600 g
- ziemniaki - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- seler (łodygi) – 100 g
- marchew - 2 kawałki
- zielony groszek - 200 g
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka - 3 gałązki
- woda (oczyszczona) – 3 l
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 150 G
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na kawałki średniej wielkości, opłucz i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
Posiekaj seler, marchewkę, obrane ziemniaki i paprykę.
Dodaj ziemniaki, seler, marchewkę i paprykę do garnka. Gotuj przez 5 minut.
W osobnej misce połącz mąkę, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlej 150 ml gorącego bulionu z patelni i zagnieść ciasto o średniej gęstości.
Łyżką deserową uformuj małe kulki ciasta i wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Dodaj sól, natkę pietruszki, zielony groszek i po 3 minutach wyłącz.