pierwsze dania 22.01.2022

Węgierskie ucho ryb rzecznych

1 godz. 5 min.
6 porcji
Ucho węgierskie z ryb rzecznych
tinadefortunata, stock.adobe.com
0

Ucho Węgierskie słynie z gęstości, jasnego pikantnego smaku i niezapomnianego aromatu. Możesz go ugotować na różne sposoby, proponuję dziś użyć kilku rodzajów ryb rzecznych. Mogą to być płocie, Karaś i okoń w różnych proporcjach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść rybę rzeczną, wypatrosz, pokrój i dobrze spłucz.

Obficie posyp każdy kawałek mieloną papryką, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.

Obierz, pokrój ziemniaki, cebulę, bułgarską i ostrą paprykę.

Zmiel pomidory w blenderze. Obierz czosnek i zmiażdż rękojeścią noża.

Zagotuj wodę w rondlu, dodaj rybę, czosnek i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj masę pomidorową, ostrą i paprykę. Dusić wszystko razem przez 10 minut.

Wlej ziemniaki i smaż na patelnię z rybą. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Dodaj sól, majeranek, posiekaną natkę pietruszki i po 5 minutach wyłącz. Nalegaj na ucho pod pokrywką przez 15-20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy