Ucho Węgierskie słynie z gęstości, jasnego pikantnego smaku i niezapomnianego aromatu. Możesz go ugotować na różne sposoby, proponuję dziś użyć kilku rodzajów ryb rzecznych. Mogą to być płocie, Karaś i okoń w różnych proporcjach.
Składniki
- ryba rzeczna - 1 kg
- ziemniaki - 300 g
- pomidory - 300 g
- papryka - 400 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Olej roślinny - 2 art.
- papryka (mielona) – 2 art.
- majeranek - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
- pietruszka - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść rybę rzeczną, wypatrosz, pokrój i dobrze spłucz.
Obficie posyp każdy kawałek mieloną papryką, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Obierz, pokrój ziemniaki, cebulę, bułgarską i ostrą paprykę.
Zmiel pomidory w blenderze. Obierz czosnek i zmiażdż rękojeścią noża.
Zagotuj wodę w rondlu, dodaj rybę, czosnek i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj masę pomidorową, ostrą i paprykę. Dusić wszystko razem przez 10 minut.
Wlej ziemniaki i smaż na patelnię z rybą. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj sól, majeranek, posiekaną natkę pietruszki i po 5 minutach wyłącz. Nalegaj na ucho pod pokrywką przez 15-20 minut.