Wystarczy dodać trochę śmietany do cukinii – a teraz kremowa zupa staje się jeszcze delikatniejsza i przyjemniejsza. A dla bogatszego smaku używam szpinaku i przypraw. Danie jest bardzo lekkie i niskokaloryczne, ale bardzo interesujące.
Składniki
- cukinia - 2 kawałki
- śmietana - 200 ml
- bulion warzywny - 600 ml
- szpinak - 120 g
- czosnek - 3 ząbki
- sól morska - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 1 CZ. l.
- masło - 30 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj szpinak i smaż przez kilka minut na mieszance olejów.
Dodaj zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż jeszcze przez kilka minut.
Wlać bulion warzywny do pożądanej konsystencji. Dusić przez 5 minut i zmiksować zupę blenderem.
Wlej tam ciepłą śmietanę, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy