To danie często pojawia się w codziennym menu. Urzeka bezpretensjonalnością, sytością i dużą liczbą odmian. Dzisiaj wypróbujemy standardowy przepis. Odpowiednie są dla niego dowolne części kurczaka. Podziel je na stawy, ale nie siekaj!
Składniki
- kurczak - 500 g
- ziemniaki - 400 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 100 ml
- mąka - 2 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka i pokrój na małe kawałki.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, marchewkę.
Aktywuj tryb "smażenia", rozgrzej olej i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj kurczaka, czarny i ziele angielskie, kontynuuj smażenie przez 7-10 minut.
Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki powinny się lekko zrumienić.
Sos pomidorowy wymieszaj z wodą, mąką i solą.
Wlej powstały przedmiot do miski multicookera, zamknij pokrywkę i gotuj przez 50 minut w programie "duszenie".