Ulubione danie wielu można łatwo ugotować w powolnej kuchence. I okaże się bardziej soczysty, smaczny i pachnący! W tym przepisie zamiast koncentratu pomidorowego zostanie użyta śmietana. Mąka i smażone warzywa nadają sosowi gęstość.
Składniki
- ryż - 200 g
- mielony kurczak - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Obierz kapustę z górnych liści, Wytnij łodygę i umieść w garnku z wrzącą wodą. Gotuj przez 20-30 minut, od czasu do czasu wyjmuj i usuwaj miękkie liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie arkusze.
Drobno posiekaj pomidory, obraną paprykę i cebulę. Zetrzyj marchewki.
Aktywuj tryb "smażenie" i smaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Przenieś smażyć do miski z nadzieniem i usmaż pomidory i paprykę na pozostałym oleju. Wystarczy 4-5 minut.
Wymieszaj mięso mielone, ryż, smażoną cebulę z marchewką, solą i mielonym pieprzem.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty, wsuń do krawędzi i zwiń luźną rolkę.
Osobno wymieszaj wodę, śmietanę, mąkę, smażone pomidory z papryką i solą.
Włóż gołąbki do miski multicookera, wlej przygotowany sos i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 1 godzinę w trybie "Duszenia".