Żeberka wieprzowe to nie tylko przekąska. Stanowią świetne danie główne, zwłaszcza jeśli są ugotowane z dodatkiem. A najlepszym dodatkiem są tutaj ziemniaki z warzywami. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym domowym przepisem.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 800 g
- sos sojowy - 2 art.
- ziarnista musztarda - 1 łyżeczka
- miód - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- ziemniaki - 500 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka na kawałki i cebulę w krążki.
Dodaj masło, sos sojowy, musztardę, miód i przyprawy do smaku i odstaw wszystko na godzinę.
Włóż pokrojone ziemniaki do formy i skrop więcej oleju. Doprawić.
Ułóż żeberka z cebulą i resztkami marynaty.
Ułóż losowo pokrojone warzywa.
Piecz naczynie w piekarniku pod folią przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy