dania główne
02.02.2022
skrzydełka z kurczaka z czosnkiem i sosem barbecue w rękawie
50 min
5 porcji
Jeśli mam ochotę zrobić soczyste skrzydełka, zawsze używam rękawa. Żaden inny sposób nie da takiego efektu. Aby nadać potrawie lekki cytrusowy smak, dodaję trochę skórki. Ale nie daj się ponieść emocjom, w przeciwnym razie pojawi się gorycz.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- sos BBQ - 4 art.
- czosnek - 3 ząbki
- Skórka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Umieść skrzydełka w misce, dopraw solą i pieprzem, dodaj sos barbecue i skórkę.
Ząbki czosnku obrać, lekko zmiażdżyć ostrzem noża i drobno posiekać.
Wlej czosnek do miski ze skrzydłami, wymieszaj i przykryj folią spożywczą przez 1 godzinę.
Włóż skrzydła do rękawa do pieczenia, mocno zawiąż i wyślij na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Ostrożnie odetnij rękaw i kontynuuj pieczenie skrzydełek przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy