Przygotuj dziś pyszne kotlety na obiad. Zamiast bułki tartej proponuję użyć niesłodzonych płatków kukurydzianych. Skórka jest chrupiąca i smaczna. Wszystkie cechy gotowania są dalej w przepisie.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 150 g
- płatki kukurydziane (niesłodzone) – 50 g
- mąka - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron, solą i pieprzem.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i mąką.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do ciasta na drobną miękisz.
Wymieszaj starty ser z płatkami kukurydzianymi i ułóż na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń w suchym kęsie.
Smaż kotlety na szybkim ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.