Tworzysz listę dań mięsnych na nadchodzące wakacje? Koniecznie wypróbuj nowy przepis na kotlety. Jego główną cechą jest marynowanie mięsa w sosie z granatów narsharab. Dzięki niemu nawet wołowina jest miękka i soczysta.
Składniki
- wołowina - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- SOS (narsharab) – 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- bułka tarta - 1 szklanka
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem.
Połącz sos narsharab, cukier, skórkę z cytryny, sól i mielony pieprz.
Posmaruj kotlety powstałą marynatą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Ubij jajka solą i mielonym pieprzem.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem przez 1,5 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.