dania główne
02.02.2022
skrzydełka z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-pomarańczowym
45 min
4 porcje
Jestem wielkim fanem niezwykłych kombinacji smakowych, więc takie przepisy nie są rzadkością w moim arsenale. Tym razem proponuję upiec skrzydełka z kurczaka pod podwójną warstwą folii. Ponadto nie zaleca się zdejmowania go do samego końca.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 600 g
- miód - 2 art.
- pomarańcza - 1 rzecz
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, pokroić i wycisnąć sok.
Połącz sok pomarańczowy, miód, olej, przyprawy i sól.
Wlej marynatę do miski ze skrzydłami, wymieszaj i przykryj folią spożywczą przez 1,5-2 godziny.
Ułóż skrzydełka na blasze do pieczenia, przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy