Ryba z sosem sojowym to klasyczne połączenie, które przyszło do nas prosto z kuchni azjatyckiej. A teraz jest już przygotowywany na całym świecie, nie wyobrażając sobie, jak mogłoby być inaczej. Dzielę się moim ulubionym przepisem na dorsza-okazuje się bardzo delikatny, soczysty i pachnący. W razie potrzeby dodaję garść pomidorów cherry lub innych warzyw.
Składniki
- dorsz - 800 g
- pomidory koktajlowe - 300 g
- sos sojowy - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- pietruszka - 4 gałązki
- czosnek - 4 ząbki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dorsza na duże kawałki.
Połącz sos sojowy, oliwę z oliwek, przyprawy i mielony czosnek.
Marynuj rybę w tej mieszance przez 15-20 minut.
Włóż do formy i dodaj pomidory koktajlowe.
Piecz dorsza w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach pod folią.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy