Zasadniczo pstrąg jest pieczony w całości prosto z głową. Ale jeśli natkniesz się na dużą rybę, możesz bezpiecznie nadziewać ją warzywami. W dalszej części przepisu powiem ci, jak to zrobić. I radzę upiec danie w folii, aby wszystko było dokładnie równomiernie i jednocześnie ugotowane. Złóż folię na pół i zawiń ją mocniej.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i smaż do miękkości na oliwie z oliwek.
Dodaj szpinak i mielony czosnek i jeszcze trochę wszystko ugotuj.
Zdejmij nadzienie z ognia i wymieszaj z musztardą.
Oczyść pstrąga, odetnij głowę i wykonaj równoległe cięcia po bokach.
Włóż plasterki cytryny do nacięć i dopraw rybę.
Włóż nadzienie warzywne do brzucha, zawiń wszystko szczelnie w folię i piecz w piekarniku przez 35 minut w 190 stopniach.