Sekretem pysznego risotto jest wybór odpowiedniego ryżu i sposób jego przygotowania. Włosi twierdzą, że ryż powinien być twardy w środku i ugotowany na brzegach. W takim przypadku ryż nie jest myty przed gotowaniem, ale natychmiast smażony na mieszance olejów. To takie proste.
Składniki
- borowiki - 140 g
- bulion warzywny - 1 L
- ryż (dla risotto) – 180 g
- masło - 60 g
- oliwa z oliwek - 10 ml
- czosnek - 2 ząbki
- pietruszka - 30 g
- wino (biały suchy) – 100 ml
- parmezan - 20 g
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj pietruszkę i czosnek.
Borowiki dobrze opłucz, oczyść czapki, pokrój duże grzyby.
Na gorącej patelni połącz masło i oliwę z oliwek, dodaj suchy ryż do risotto i białe wino, wymieszaj i pozostaw do odparowania.
Gdy wino trochę wyparuje, dodaj grzyby, posiekany czosnek i zioła do ryżu, dobrze wymieszaj.
W małych porcjach, stopniowo dodawaj bulion, sól do smaku.
Gdy bulion wyparuje, dodaj trochę masła i startego parmezanu do gotowego dania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy