dania główne 16.11.2022

risotto z borowikami

1 godz. 15 min.
4 porcje
Risotto z borowikami
FomaA, stock.adobe.com
0

Sekretem pysznego risotto jest wybór odpowiedniego ryżu i sposób jego przygotowania. Włosi twierdzą, że ryż powinien być twardy w środku i ugotowany na brzegach. W takim przypadku ryż nie jest myty przed gotowaniem, ale natychmiast smażony na mieszance olejów. To takie proste.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj pietruszkę i czosnek.

Borowiki dobrze opłucz, oczyść czapki, pokrój duże grzyby.

Na gorącej patelni połącz masło i oliwę z oliwek, dodaj suchy ryż do risotto i białe wino, wymieszaj i pozostaw do odparowania.

Gdy wino trochę wyparuje, dodaj grzyby, posiekany czosnek i zioła do ryżu, dobrze wymieszaj.

W małych porcjach, stopniowo dodawaj bulion, sól do smaku.

Gdy bulion wyparuje, dodaj trochę masła i startego parmezanu do gotowego dania.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy