dania główne 28.01.2022

soczyste kotlety wołowe w piekarniku

50 min
4 porcje
Soczyste kotlety wołowe w piekarniku
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Czy próbowałeś marynować kotlety w kefirze? Sfermentowany produkt mleczny bardzo szybko zmiękcza mięso. Dzięki temu przepisowi kotlety są soczyste, miękkie i aromatycznie chrupiące. Mniej różowa wersja jest przygotowywana w folii.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę na grube talerze. Optymalna grubość to 1,5 centymetra.

Dobrze ubij każdy kawałek młotkiem po obu stronach, solą i pieprzem.

Przenieś kotlety do głębokiej miski i polej ciepłym kefirem na pół godziny.

Jajka lekko ubij przyprawami i solą.

Posyp bułkę tartą i mąkę na różnych talerzach.

Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i dobrze obtoczyć w bułce tartej.

Smaż kotlety na szybkim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.

Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy