Czy próbowałeś marynować kotlety w kefirze? Sfermentowany produkt mleczny bardzo szybko zmiękcza mięso. Dzięki temu przepisowi kotlety są soczyste, miękkie i aromatycznie chrupiące. Mniej różowa wersja jest przygotowywana w folii.
Składniki
- wołowina - 600 g
- kefir (ciepły) – 1 szkło
- jaja kurze - 2 kawałki
- Olej roślinny - 30 ml
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 1 szkło
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na grube talerze. Optymalna grubość to 1,5 centymetra.
Dobrze ubij każdy kawałek młotkiem po obu stronach, solą i pieprzem.
Przenieś kotlety do głębokiej miski i polej ciepłym kefirem na pół godziny.
Jajka lekko ubij przyprawami i solą.
Posyp bułkę tartą i mąkę na różnych talerzach.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i dobrze obtoczyć w bułce tartej.
Smaż kotlety na szybkim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.