W rzeczywistości Cymes z indyka to coś w rodzaju gulaszu z indyka i suszonych owoców. Z jednej strony jest to dla nas dość niezwykłe danie. Z drugiej strony często gotujemy ptaka ze śliwkami, suszonymi morelami lub świeżymi owocami. Więc dlaczego nie?
Składniki
- Indyk - 600 g
- marchew - 600 g
- daktyle - 140 g
- suszone morele - 140 g
- rodzynki - 140 g
- miód - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- kurkuma - 1 CZ. l.
- czosnek - 2 ząbki
- ostra czerwona papryka - 2 szczypta
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na kawałki i smaż na złoty kolor.
Dodaj marchewki pokrojone w plasterki i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj tam wszystkie suszone owoce i wlej 100-150 ml wody.
Dusić Cymes z indykiem pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny.
Dodaj miód, mielony czosnek i wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy