Niewiele osób oprze się pysznemu stekowi. Można go przygotować z różnych rodzajów i części mięsa. Dzielę się przepisem na stek wieprzowy z kością. Oczywiście kość nie powinna być duża, ale mięso świeże. Określ ten ostatni kolorem, zapachem i gęstością.
Składniki
- wieprzowina (stek z kością) – 500 g
- rozmaryn - 2 gałązki
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól morska (duży) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz stek wieprzowy i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Wymieszaj sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i mielony pieprz.
Za pomocą powstałej mieszanki posmaruj stek z obu stron, przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 minut.
Rozgrzej pozostały olej na patelni, ułóż stek i smaż przez 5-6 minut z każdej strony.
Przełóż na talerz lub deskę do serwowania i przykryj podwójną warstwą folii na 5 minut.
Podawaj stek z gałązkami rozmarynu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy