dania główne 22.01.2022

stek wieprzowy z kością

35 min
2 porcje
Stek wieprzowy z kością
beats_, stock.adobe.com
0

Niewiele osób oprze się pysznemu stekowi. Można go przygotować z różnych rodzajów i części mięsa. Dzielę się przepisem na stek wieprzowy z kością. Oczywiście kość nie powinna być duża, ale mięso świeże. Określ ten ostatni kolorem, zapachem i gęstością.

Składniki

  • wieprzowina (stek z kością) – 500 g
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • sok z cytryny - 2 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
  • sól morska (duży) – do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz stek wieprzowy i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Wymieszaj sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i mielony pieprz.

Za pomocą powstałej mieszanki posmaruj stek z obu stron, przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 minut.

Rozgrzej pozostały olej na patelni, ułóż stek i smaż przez 5-6 minut z każdej strony.

Przełóż na talerz lub deskę do serwowania i przykryj podwójną warstwą folii na 5 minut.

Podawaj stek z gałązkami rozmarynu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy