Dynia świetnie komponuje się z cynamonem i innymi aromatycznymi przyprawami. Proponuję w pełni wykorzystać tę funkcję podczas przygotowywania zapiekanki z twarogu. A podając dodaj trochę miodu, karmelu lub bitej śmietany.
Składniki
- twaróg - 200 g
- Dynia (puree) – 200 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 2 art.
- mąka - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- brązowy cukier - 1 art.
- mielony cynamon - 0.5 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy (gałka muszkatołowa, goździki, anyż, imbir) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij twaróg z puree z dyni i mlekiem w blenderze.
Dodaj jajka i cukier i wymieszaj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy i ponownie wymieszaj.
Rozłóż masę w filiżankach lub ramekinach i gotuj zapiekankę w kuchence mikrofalowej przez 5-7 minut z maksymalną mocą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy