Dzisiaj nie masz ochoty stać przy kuchence? Gotuj kotlety w piekarniku. Podczas pieczenia możesz zrobić przystawkę i sałatkę. Przyprawa, musztarda i czosnek nadają potrawie pikanterii. Dostosuj ich ilość do swoich upodobań.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 1 szklanka
- mąka - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- musztarda (ostra) – 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij, sól i pieprz.
Ubij jajka solą i mielonym pieprzem.
Dodaj musztardę, czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być grube.
Bułkę tartą wymieszaj z chmielami suneli i wlej na szeroki talerz.
Zanurz kotlety w cieście, a następnie wrzuć bułkę tartą.
Smaż kotlety przez 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej do czerwoności patelni z olejem.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.