dania główne 31.01.2022

kotlety wieprzowe zapiekane w pikantnym cieście

45 min
4 porcje
Kotlety wieprzowe zapiekane w pikantnym cieście
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Dzisiaj nie masz ochoty stać przy kuchence? Gotuj kotlety w piekarniku. Podczas pieczenia możesz zrobić przystawkę i sałatkę. Przyprawa, musztarda i czosnek nadają potrawie pikanterii. Dostosuj ich ilość do swoich upodobań.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij, sól i pieprz.

Ubij jajka solą i mielonym pieprzem.

Dodaj musztardę, czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być grube.

Bułkę tartą wymieszaj z chmielami suneli i wlej na szeroki talerz.

Zanurz kotlety w cieście, a następnie wrzuć bułkę tartą.

Smaż kotlety przez 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej do czerwoności patelni z olejem.

Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy