Czy zdarzyło ci się spróbować makaronu na południu Włoch? Lokalne restauracje często przygotowują Kalamaratę. Danie zachwyca aromatem, delikatnym smakiem i niezwykłym wyglądem. Spróbujmy dziś ugotować go razem w domu za pomocą multicookera.
Składniki
- makaron (kalamarata) – 200 g
- kalmary - 150 g
- Ośmiornica - 150 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- wino (Biały) – 3 art.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, kalmary i ośmiornice.
Włóż makaron do miski wolnowaru, zalej 300 ml gorącej wody i gotuj przez 8-10 minut w trybie "Gotowanie".
Przenieś gotowy makaron do osobnego naczynia i przykryj pokrywką.
Wlej olej do wolnej miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE" i poczekaj, aż olej się rozgrzeje.
Dodaj ośmiornice, kalmary i gotuj przez 2-3 minuty.
Dodaj pomidory, Wino i czosnek przepuszczony przez prasę. Smaż przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wodę, sól i dodaj sok z cytryny. Tomić przez 2-3 minuty.
Dodaj ugotowany makaron i gotuj mieszając jeszcze przez kilka minut.