dania główne 21.02.2022

makaron &171;Kalamarata & 187; z kalmarami i ośmiornicami

45 min
4 porcje
Makaron
denio109, stock.adobe.com
0

Czy zdarzyło ci się spróbować makaronu na południu Włoch? Lokalne restauracje często przygotowują Kalamaratę. Danie zachwyca aromatem, delikatnym smakiem i niezwykłym wyglądem. Spróbujmy dziś ugotować go razem w domu za pomocą multicookera.

Składniki

  • makaron (kalamarata) – 200 g
  • kalmary - 150 g
  • Ośmiornica - 150 g
  • pomidory (średnie) – 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • wino (Biały) – 3 art.
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sól - do smaku
  • woda (wrząca woda) – 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pomidory, kalmary i ośmiornice.

Włóż makaron do miski wolnowaru, zalej 300 ml gorącej wody i gotuj przez 8-10 minut w trybie "Gotowanie".

Przenieś gotowy makaron do osobnego naczynia i przykryj pokrywką.

Wlej olej do wolnej miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE" i poczekaj, aż olej się rozgrzeje.

Dodaj ośmiornice, kalmary i gotuj przez 2-3 minuty.

Dodaj pomidory, Wino i czosnek przepuszczony przez prasę. Smaż przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej wodę, sól i dodaj sok z cytryny. Tomić przez 2-3 minuty.

Dodaj ugotowany makaron i gotuj mieszając jeszcze przez kilka minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy