dania główne 22.01.2022

soczysty stek wołowy

20 min
2 porcje
Soczysty stek wołowy
Vladimir, stock.adobe.com
0

Smak i soczystość steku zależy bezpośrednio od jakości mięsa i stopnia wysmażenia. Najczęstszym jest medium rare-w przekroju kolor jest jasnoczerwony, ale nie ma już krwi. Spróbujmy zrobić taki stek wołowy.

Składniki

  • wołowina (stek) – 500 g
  • rozmaryn - 3 gałązki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól morska (duży) – do smaku
  • masło - 50 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz stek wołowy i osusz ręcznikami papierowymi.

Sól, pieprz z obu stron i odłóż na bok na 10 minut.

Roztop masło na patelni, ułóż stek i smaż na dużym ogniu przez 2,5 minuty z każdej strony.

Wyłącz ogrzewanie i pozostaw stek pod przykryciem na 5 minut.

Połóż na talerzu lub desce do serwowania i posyp pokruszonym rozmarynem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy