Nie można sobie wyobrazić uroczystości rodzinnej bez wystawnej uczty! Przepyszne potrawy, jakby rywalizowały, zaskakują piękną prezentacją i niesamowitym smakiem. Ale pieczony w całości Indyk zawsze pozostaje w centrum uwagi!
Składniki
- Indyk (3-3, 5 kg) – 1 tusza
- cytryna - pół
- pomarańczowy - pół
- czosnek - 6 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- musztarda (ostra) – 1 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól morska - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz indyka od wewnątrz i na zewnątrz, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
Pokrój pomarańczę i cytrynę w grube kółka.
Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez wyciskarkę do czosnku.
Połącz czosnek, oliwę z oliwek, sos sojowy, musztardę, mielony pieprz, sól i paprykę.
Natrzyj indyka plasterkami pomarańczy i cytryny. Pozostaw do marynowania na 10 minut.
Obficie posmaruj ptaka ze wszystkich stron przygotowaną płynną mieszanką.
Przenieś indyka do rękawa do pieczenia i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Piecz indyka przez 1,5 godziny w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Ostrożnie otwórz rękaw i kontynuuj pieczenie indyka przez kolejne 40 minut. Od czasu do czasu wyjmij go z piekarnika i wlej powstały sok.
Możesz podawać indyka z rozmarynem, jagodami i owocami.