Często chcesz doprawić kotlety płynną przyprawą. Aby nie wymyślać niczego osobno, ugotuj je natychmiast w kremowym sosie. Danie okazuje się bardzo smaczne, pachnące i soczyste. Z makaronem lub puree jest po prostu idealny!
Składniki
- pieczarki - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 150 ml
- masło - 60 g
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schab opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.
Delikatnie ubij mięso młotkiem z obu stron.
Posolić, pieprzyć każdy kawałek, obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Smaż kotlety z każdej strony przez 4-5 minut.
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż cała wilgoć wyparuje.
Wlej ciepłą śmietanę, wodę, posyp solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić wszystko razem przez 2 minuty.
Na patelni z sosem ostrożnie ułóż kotlety, przykryj i gotuj przez kolejne 7 minut.