dania główne 26.01.2022

kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym z pieczarkami

50 min
5 porcji
Kotlety wieprzowe w sosie śmietanowym z pieczarkami
beataaldridge, stock.adobe.com
0

Często chcesz doprawić kotlety płynną przyprawą. Aby nie wymyślać niczego osobno, ugotuj je natychmiast w kremowym sosie. Danie okazuje się bardzo smaczne, pachnące i soczyste. Z makaronem lub puree jest po prostu idealny!

Składniki

do kotletów:
  • schab - 500 g
  • mąka - 3 art. l
  • Olej roślinny - 4 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schab opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.

Delikatnie ubij mięso młotkiem z obu stron.

Posolić, pieprzyć każdy kawałek, obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Smaż kotlety z każdej strony przez 4-5 minut.

Pokrój pieczarki i obraną cebulę.

Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż cała wilgoć wyparuje.

Wlej ciepłą śmietanę, wodę, posyp solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić wszystko razem przez 2 minuty.

Na patelni z sosem ostrożnie ułóż kotlety, przykryj i gotuj przez kolejne 7 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy